HTML

Headliner

Friss topikok

Címkék

TOM BÁTYA KUNYHÓJA: FELEDÉS - filmkritika

dilibill 2013.04.16. 16:46

 A man, wearing a white jacket with a gun on his back, walks through a destroyed bridge. The tagline "Earth is a memory worth fighting for" appears on the top while Tom Cruise's name, the title of the film, the rating and the rest of the credits appears on the bottom.

 

Feledés (Oblivion)

USA, 2013, 125 perc

 

Rendező: Joseph Kosinski

Főszereplők: Tom Cruise, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Morgan Freeman, Melissa Leo

Gyártó: Universal Pictures

Forgalmazó: UIP-Duna Film

Amerikai bemutató: 2013. április 19.

Magyarországi bemutató: 2013.április 11.

 

Tom Cruise januárban Jack Reacherként riogatott minket, most pedig, mindössze három hónap elteltével Jack Harperként mutatkozik a filmvásznon. A különbség Reacher és Harper között annyi, hogy Hollywood legagilisebb szcientológusa most nem a Mission: Impossible-ból ismert, hiperprofi, kicsi-a-bors-de-erős típusú figurát hozza, hanem egy valamivel sebezhetőbb, flashbackektől szenvedő karaktert, akinek hiába van olyan panorámájú kérója a fellegekben, mint Lando Calrissiannek, ha onnan leginkább csak a lepusztult Földet lehet bámulni.

Mert a bolygó ökológiáját (és holdját) bizony alaposan helybenhagyta egy közelmúltbeli, idegenekkel vívott és homályos kimenetelű háború, melynek során az emberek elköltöztek a Szaturnusz egyik holdjára, és már csak egy maronyi ember maradt hátra, hogy az energiaátvitelt rosszarcú drónok társaságában koordinálja. Harper is egy ilyen figura: tisztességesen végzi a munkáját, de közben odalent titokban kialakított magának egy tóparti nosztalgiakunyhót, ahol könyveket olvas és zenét hallgat vinilen – akárcsak egy másik e heti mozi, az Eleven testek főszereplője. Közben pedig egyre furcsább dolgokat tud meg a múltról, miután személyesen is találkozik az álmait kísértő Olga Kurylenkóval, de az embernek sokkal inkább olyan érzése van, hogy inkább a forgatókönyvíró bonyolódik bele egyre jobban a cselekménybe.

A történet amúgy Joseph Kasinski rendező (Tron: Örökség) meg nem jelent képregényötletén alapszik, és annyira kusza, hogy tényleg csak a lenyűgöző képi világ tudja megmentetni. A Felejtés minden egyes filmkockáján látszik, hogy rengeteget dolgoztak rajta, és mindezt még egy fokkal megfejeli az M83 soundtrackje (már épp itt volt az ideje, hogy csináljanak egy filmzenét). Több jót nem lehet elmondani a műről, Cruise-nak a Világok harca után továbbra sem áll jól a sci-fi, és mindez nem túl jó ómen következő filmje, az All You Need Is Kill előtt, ami szintén sci-fi lesz. A Trópusi viharral bebizonyította, hogy tök jól állnak neki a vicces, önironikus kikacsintások, de ehelyett inkább megmarad a nagy költségvetésű, üres akciófilmeknél. A Feledésben sokadjára is megvolt a kihagyott ziccer, azon meg a jó öreg Tom sem fog talán olyan nagyon csodálkozni, ha ez a film arra a sorsra jut, amit a címében olvashatunk.

 

●●●●●●○○○○

Címkék: Címkék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://headliner.blog.hu/api/trackback/id/tr425059186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása