HTML

Headliner

Friss topikok

Címkék

A Star Trek birodalom visszavág: SÖTÉTSÉGBEN - STAR TREK filmkritika

dilibill 2013.05.17. 15:16

The poster shows a flaming starship falling towards Earth, with smoke coming out. At the middle of the poster shows the title "Star Trek Into Darkness" in dark grey letters, while the production credits and the release date being at the bottom of the poster.

 

Sötétségben - Star Trek (Star Trek Into Darkness)

USA, 2013, 132 perc

Rendező: J.J. Abrams

Főszereplők: Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch, Simon Pegg, Peter Weller, Zoe Saldana, Alice Eve

Gyártó: Paramount Pictures

Forgalmazó: UIP-Dunafilm

Amerikai és magyarországi premier: 2013. május 16.

 

J.J. Abrams csinált még egy Star Trek filmet, mielőtt átnyergel a rivális univerzumba. Vajon a Sötétségben - Star Trek tényleg az a fajta blockbuster, aminél ha nem készülne rosszabb, akkor sokkal szebb világban élnénk? Vajon az új film tényleg az a trekkieknek, ami a Star Wars-osoknak a Birodalom visszavág? Vigyázat, spoiler-veszély!

 

Igazság szerint betiltanám egy film előre ajnározását, mennybe emelését, ami persze nyilván hülyeség, mert mindenki azt mond mindenről, amit akar, és ha nagyon bejön valami, akkor persze minek eltitkolni a véleményt? Igazából csak azért rúgózom ezen, mert nem egy ismerősöm az egekig magasztalta a Sötétségben - Star Treket, miután mindenféle előzetes vetítésekről kijöttek, és egyikük egészen odáig ment, hogy új, kikezdhetetlen klasszikust látott, és most ki kell szórnia egy filmet a saját minden-idők top 10-éből. Na itt már tényleg akkora volt a nyomás, mint a magyar válogatotton, amikor a szövetségi kapitány, a sportsajtó és a szakkommentárok elhihetik a játékosokkal, hogy a világranglista 2. helyén álló ellenfél igenis legyőzhető, és hogy talán majd most sikerülni fog.

Mondjuk, az előjelek nem voltak rosszak, mert J.J. Abrams négy éve egy igenis fogyasztható prequellel/reboottal élesztette újra a Star Trek franchise-t. Amíg a régebbi filmeket, sorozatokat inkább csak az elvetemült trekkerek kedvelték (de még hogy), addig Abrams egy kissé geektelenítette az univerzumot, de az volt a lényeg, hogy laikus és nem laikus is jól járt. És mivel A Birodalom visszavág óta minden második résznek sötétnek kell lenni, ezért az új filmre is ez a sors várt, és ez már a címadásban is meglátszik. A Lucas-sagához képest van önreflexió is: annak idején a Star Trek moziszériának szintén a második része lett a legborongósabb, és az alkotók - nyilván a hardcore geekeknek is kedvezve - átemelték az akkori gonosz kultikus figuráját az új filmbe. Ehhez pedig kellett találni egy karizmatikus színészt, a választásuk pedig az eddig még inkább tévésztárként ismert Benedict Cumberbatch-re esett. Az ő Khanja tényleg a filmvászon talán legmegigézőbb rosszfiúja Heath Ledger Jokere óta, akinek szinte szurkolni is tud a néző, pedig a hétköznapi életben nyilván nem lenne szabad.

Ami a jófiúkat illeti, itt van szinte mindenki: Chris Pine továbbra is forrófejű Kirk kapitányként és még mindig szereti a Beastie Boys-t, Zachary Quinto dominánsabb szerepet kap, mint az előző részben, és ez jó is így, Zoe Saldana meg továbbra is az a csaj, akiért önként és dalolva repülnénk bele egy aszteroidamezőbe. Simon Pegg ismét megbízhatóan hozza a skót akcentust, Karl Urban a Dreddel ellentétben meglepően emberi - egyedül Anton Yelchin Chekhovjának pojácáskodása tud időnként zavaró lenni. Az ígéretekkel ellentétben az öreg Spock vagyis Leonard Nimoy is felbukkan, de most már tényleg csak egy miniszerep erejéig, viszont William Shatner továbbra is kegyvesztettnek tűnik Abrams-ék számára.

Effektügyileg természetesen nincs gond, 185 millióból illik is látványosra megcsinálni egy filmet, szóval majdhogynem minden stimmelne és egyet lehetne érteni az ajnározó kollégákkal, viszont valami mégiscsak hiányzik. A Sötétségben - Star Trek egy korrekt blockbuster, amiből sajnos kevés van, de nem valószínű, hogy 10-20-30 év múlva megkerülhetetlen klasszikusként fogják emlegetni. Az év végi listák élmezőnyébe valószínűleg befér, de a klasszikussá váláshoz átgondoltabb forgatókönyv és kevesebb plothole kéne. A beígért dráma sem következik be, nincsenek itt tragikus végfordulatok, csak jólfésült happy end, és boldogan élünk, amíg el nem jön a következő küldetés. És már csak két kérdés marad: egyrészt Abrams vajon képes lesz-e gatyába rázni a megtépázott Star Wars mitológiát, másrészt mi lesz a sorsa a Star Treknek nélküle? Az igazság odaát van... 

●●●●●●●●○○

Címkék: Címkék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://headliner.blog.hu/api/trackback/id/tr255304725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása